ANSWERS


Kuinka vanha olet? Missä asut? Täytän muutaman kuukauden päästä 20. Asun pääkaupunkiseudulla.

Opiskeletko vai käytkö töissä? Sekä että. Opiskelen Stadin ammattiopistossa yo-pohjaisella linjalla (olen siis käynyt jo lukion) Matkailupalveluiden tuottajaksi. Työskentelen myös palkallisessa työssä ja olin juuri myös työharjoittelussa.

Mitä Matkailupalveluiden tuottaja käytännössä tekee ja mitä työnkuvaan kuuluu? Tää tutkinto on todella laaja varsinkin jos vertaat opiskelua Matkaoppaaksi. Matkaopashan on se opas joka on matkakohteessa ottamassa lomalaisia vastaan ja auttamassa heitä lomansa aikana.  Matkailupalveluiden tuottaja taas tekee ihan kaikkea - myös matkaoppaan hommia. Koulussa on paljon työharjotteiluita, joilla voi vähän hakea sitä omaa suuntaa - haluaako sitten matkatoimistoon, hotelliin, ravintolaan, matkayrityksiin, retki- ja luonto-aiheisiin yrityksiin, oikeastaan ihan kaikkea. 

Mitä kaikkea opiskelu pitää sisällään ja onko opinnot enemmän käytäntöä vai teoriaa? Muistan kun koulu alkoi, olin ostanut sen ainoan kirjan, joka kirjeessä mainittiin ostamaan, ostin vihkoja ja uusia kyniä ja kaikkea muuta mitä luulet kouluun tarvitsevan. No, ensimmäisenä päivänä opettajamme ilmoittaa ettei kirjaa tule edes hankkia - emme aijo sitä käyttää. Oikeastaan koulussani pärjäisi pelkällä kynällä. Teoriaa on, mutta se on käytännössä ryhmätöitä ja tietokoneella erilaisten tehtävien tekemistä. Yo-pohjaisilla ryhmillä ei ole pakollisia teoriatunteja kuten äidinkieltä ja matematiikkaa. Noin puolet "koulun ajasta" on sitten työharjotteluita, muistaakseni 2vuoden aikana on 4 harjoittelua.

Vaaditaanko siellä kuinka monipuolista kielitaitoa? Koulussa ei, ainoa kieli mitä opiskellaan on venäjä, ja sitäkin vain alkeita, joten ei ole vaikeaa. Työharjoittelupaikoissa taas monissa vaaditaan esimerkiksi hyvää ruotsinkielen taitoa.

Missä sä itse opiskelet ja mitä kautta sinne päädyit? Stadin ammattiopistossa Prinsessantien toimipisteessä Roihupellossa. Muistan yhteishaussa (kun en vieläkään ollut varma minne haluan opiskelemaan ja miksikä haluan isona..) ajattelin matkailualan ehkä kiinnostavan ja kirjotin kaikki matkailualan toimipisteet hakupaperiini jossakin järjestyksessä. Ajattelin ettei koululla olisi minulle niinkään väliä vaan sillä, että saan tutkinnon. Näin jälkeenpäin ajatellen olen iloinen, että olen tuolla Stadin ammattiopistossa enkä esimerkiksi Helmi liiketalousopistossa, jonne myös hain.

Olisi kiva tietää hakuprosessista ja missä vaiheessa opintoja olet nyt, ja mitä sitten opintojen jälkeen olet ajatellut tehdä?  Opiskelen siis toisen asteen tutkintoa (ammattikoulu), ja hakuprosessin suoritin ihan Opintopolun sivuilla. En ole ihan varma kuinka paljon opintopisteitä tällä hetkellä on mutta valmistumisajankohtani olisi talvella näillä näkymin (eli opinnon pituus on 1,5vuotta). Tiedän, että haluan opiskella vielä tämänkin koulun jälkeen, vielä on vähän hukassa se että mitä, mutta tässä vielä ainakin hetken aikaa miettiä.

Mistä pidit eniten Roomassa? Ilmapiiri? Ihmiset? Kieli? Ruoka? Ruoka ei ainakaan ollut mitää eksoottisinta, enkä syönyt oikeastaan mitään mitä en olisi jo joskus syönyt. Kieli on hauskan kuuloista, muistuttaa hieman espanjaa joten siitä voi vähän jotain ymmärtääkin. Ihmiset olivat kohteliaita, asiakaspalveluun en kovin tyytyväinen ollut (ei hyvää palvelua tosin aina Suomessakaan saa). Pidin varmasti eniten itse kaupungista - sen hengestä - ja nähtävyyksistä.  Ja tietenkin että sai olla lomalla.

Maksatko ite sun kaikki matkat? Miten sulla on varaa matkustella noin paljon? Lähtökohtaisesti joo maksan itse kaiken. Ainoastaan nykyään vanhempieni kanssa tulee käytyä vain Espanjassa, jolloin he useimmiten vain ilmoittavansa että mulla on lentolippu sinä ja sinä ajankohtana. Kaikki matkat ystävieni kanssa maksan siis täysin itse, en ole saanut mitään tukea siihen. "Miten sulla on varaa matkustella noin paljon" on mielestäni hieman outo kysymys.  Samalla tavalla mulla varmaan on rahaa kuin monella muullakin, toiset käyttävät rahansa eri asioihin ja mä käytän ne matkustamiseen. Tähän vaikuttaa myös valinnat kun matkoja varailee - lähdetkö kahdelle matkalle vähän "ei niin hienoihin hotelleihin ja lennot välilaskuilla", vai haluatko yhdelle matkalle suorin lennoin ja ehkä tasokkaampaan hotellin. Itse valitsisin kaksi matkaa yhden sijaan, joku toinen olisi eri mieltä kanssani.

Miten valitset sun matkakohteet? Oon lähtökohtaisesti pyrkinyt tässä vaiheessa matkustamaan paikkoihin, joissa ei ole vielä tultu käytyä. Tietenkin on myös paikkoja (esimerkiksi New York) minne tasan tarkkaan tiedän vielä palaavani. Myös matkaseura vaikuttaa tähän, se minne toinen haluaa myös mennä.

Missä kaikissa maissa oot käynyt? Suomessa (:D), Ruotsissa, Virossa, Tanskassa, Saksassa (x3), Englannissa, Kreikassa (x3), Italiassa, Espanjassa (x15), Kyproksella, Thaimaassa (x5), Jenkeissä (New York). 

Minne haluaisit matkustaa juuri nyt? Tää on vaikee :D Haluaisin niin kovasti Etelä-Amerikkaan (mutta samalla myös niin moniin muihin paikkoihin). Olla kuukauden reissussa ja kiertää kaikki mahdolliset maat ja upeat nähtävyydet siellä.

Mitkä ovat suosikki matkakohteesi? Ja miksi juuri nämä? En ehkä ihan suosikkia osaa sanoa, sillä jokainen maa on omalla tavallaan erilainen ja kaikkialta kaipaa vähän erilaisia asioita. Sanoisin ehkä New York, sillä olin siellä kesällä ja haluan nähdä myös Nykin talvella! Ja varmasti Thaimaan sanoisin seuraavaksi, se lämpö, tropiikki, eksoottisuus, ihmiset ja ruoka ovat juuri sellasta mitä lomalla haluan.

Kiitos kysymyksistänne, toivottavasti saitte haluamanne vastaukset! Varsinkin tuosta koulutuksesta kysyttiin paljon, jos jäi jotain vielä epäselväksi tai haluatte tarkennusta niin voitte tulla kysymään! :)

Ei kommentteja